Hoppa till sidans innehåll

Alosha om den nya tränarrollen

28 JUN 2013 22:32
Häromdagen presenterade TAIF sin kompletta uppställning på tränarsidan
  • Skapad: 28 JUN 2013 22:32

Häromdagen presenterade TAIF sin kompletta uppställning på tränarsidan. Idén med egna produkter har inte bara med spelare att göra – även i båset hittar vi idel Tranåskillar (nåja, Holmis är från Mora från början). Hemsidan var förstås nyfiken på utvecklingen och tog ett snack med Alosha Fashudtinov om saken.

 

Alosha, först vill vi veta hur det var att komma tillbaka på isen i Bredstorp förra året?

- Det är alltid kul att komma tillbaka och spela på hemmaplan och för sin hemmastad. I Tranås har jag min familj och många vänner så det är klart att det känns extra att spela för TAIF. Första matchen var ju dessutom enkronasmatchen vilket gjorde det ytterligare roligt att spela.

 

Det var ju på vippen att du stänkte in ett mål redan efter 12 sekunder då...

- Jag hade inte spelat på länge och var inte van vid matchsituationer… (skratt)

 

Nu tar du steget in i båset - hur har dina tankar gått kring detta?

- Jag har alltid varit intresserad av ”själva spelet” som hockeyspelare och tankarna kring ishockey. Som spelare har jag just fått använda mig mycket av spelsinne/tanke då storleken inte har varit min största styrka.

 

Har ni snackat om hur rollfördelningen er emellan kommer att se ut?

- Vi har väl inte helt hundra spikat någon rollfördelning i detalj utan detta är något vi tillsammans kommer arbeta fram här framöver. Jag har hittills varit delaktig i träningsplaneringen för försäsongen och kommer så även vara vad gäller isträningen. Och sen kommer jag förstås att vara med i båset under matcherna.  

 

Och hur har försäsongen sett ut hittills?

- Det har sett bra ut! Antalet pass och innehållet i dem har hittills hållit en väldigt bra nivå och förhoppningsvis ska detta spegla av sig på isen.

 

Hur var tiden som proffs i Ryssland? Något speciellt minne du tar med dig därifrån?

- Med ”svenska ögon” sett är det annorlunda både på isen och vid sidan av hockeyn i Ryssland och det finns många erfarenheter och minnen jag tar med mig. Jag fick möjligheten att provspela för KHL vid två tillfällen vilket var en lärdom i att se hur organisationen och strukturen i högsta ligan fungerar.

 

…och vad tar du med dig från rysk hockeyfilosofi till jobbet som tränare för TAIF?

- Hockeyfilosofin i Ryssland har alltid byggt på en stark och snabb skridskoåkning med ett snabbt passningsspel, vilket i sin tur bygger på kombinationer i att skapa överläge gentemot motståndarna. Det är den typen av ishockey som jag personligen förespråkar- att alltid jobba mot motståndarmålet.

 

Din pappa har förstås också en massa erfarenheter av att leda lag (i bandy, numera är Irik tränare i Ryssland). Ett bra bollplank?

- Vi har alltid haft diskussioner kring idrott och med tanke på hans erfarenhet så har han bra tankar och funderingar. Det är alltid bra med fler perspektiv på saker och ting.

 

Till sist: Mantas var kungen på dansgolvet (läs: isen) förra året (till "Gagnam Style"), och jag vet att det finns ett klipp på Youtube där du svänger till "War (what is god for)". Kommer du att se till att någon i laget ger extra värde för entrépengen emellanåt - och i så fall till vilken låt?

- Vi har kört en del kosackdans med vikter på försäsongen så en och annan Kosackdans till ”Kalinka” kan ju tänkas bjudas på… (skratt)

 

/Joakim Forsemalm & Fredric Fröjdh

Skribent: Admin

Postadress:
Tranås AIF IF - Ishockey
Box 324
57324 Tranås

Kontakt:
Tel: 014014624
Fax: 014018784
E-post: This is a mailto link