Hoppa till sidans innehåll

UPC till B och C-slutspel i Hösthelgen

27 SEP 2016 21:38
Hösthelgen arrangerades av 018 och var en tvådagarstävling för öppen klass. På lördagen spelades 6 omgångar tidsbegränsade monradmatcher. De 16 bästa därifrån gick till A-slutspel, nästa 16 till B-slutspel och resten gick till C.
  • Skapad: 27 SEP 2016 21:38

I slutspelen var det gruppspel. I A och B-slutspelen fyra fyralagsgrupper, där de två bästa från varje grupp gick till kvartsfinal. I C-slutspelet var det två femlagsgrupper, från vilka de två bästa gick till semifinal. Allt slutspel var på söndagen.

                                      Monradspelet på lördagen

Lena Eriksson och Håkan Warnebo vann tre av de sex monradmatcherna och Sven Edlund och Kalle Nielsen vann två. Båda dessa dubblar gick till B-slutspel.

Gun-Britt Söderlund och Lars-Gunnar Medin vann också två matcher men gick till C-slutspel på grund av sämre kvot. Inga Stenbrink och Olle Wiberg vann bara en match och fick en oavgjord och gick också till C-slutspel.

Lena och Håkan förlorade sin första match mot Birgitta Olofsson och Gunnar Sandberg 018 med 4-11. Den andra matchen fick de möta klubbkamraterna Lars-Gunnar och Gun-Britt och förlorade med 7-13.

Mot Adalbert Kamerer och Jeanette Goddard från FPS kom den första segern med 13-9. Ett MXD lag från BRO och KAJ Per Eriksson och Rasmus Wirström besegrade de med 13-6. Därefter slog de det meriterade paret Håkan Sjöström och Leif Andersson ,  ÅKE med 11-8.

Sjätte matchen mot Thomas Ruud och Rickard Frisk blev för svår. Där blev det förlust med 6-13. Thomas och Rickard kom till slut på femte plats i A-slutspelet.

Sven och Kalle började dåligt och förlorade de fyra första matcherna men vann sedan de två sista. De spelade bättre och bättre för varje match.

Första matchen förlorade de med 7-13 mot Anneli Westin och Daniel Tingvall, AIK, mot TBC blev det 1-13. Den tredje matchen mot BBS var väldigt jämn men blev till slut förlust med 12-13. Mot BRO (ena spelaren Bertil Adivankin) kom dagens sista förlust med 10-13.

Två damer från Rönninge RBK besegrades sedan med 13-4 och i den sista matchen slog de Adalbert Kamerer och Jeanette Goddard FPS med 13-5.

Kamerer är en mycket duktig och högt rankad spelare (plats 8 i V65). Han tog medalj senast på årets SM.

Faktum är att alla våra fyra lag slog honom denna helg.

Gun-Britt och Lars-Gunnar förlorade första matchen mot FPS (Bengt Björkman och Stavros Stavridis) med 6-13.

Andra matchen slog de klubbkamraterna Håkan och Lena med 13-7 och i tredje matchen besegrade de Leif Malmberg och Claes Wiberg från BSJ med 13-5.

Därefter följde tre förluster:  018 Urban och Maria Trygg 3-13, Gunnar Sandberg och Birgitta Olofsson också 018, 9-13 och till sist Veijdegrens från BRO 1-13.

Inga och Olle spelade bra första matchen mot Lotta Wiberg och Bengt Malmström BRO och vann med 10-8. Andra matchen mot Stubbendorfs från AIK började också bra, men en riktigt dålig sista omgång gjorde att matchen slutade oavgjort, 11-11.

I tredje omgången fick de möta de blivande treorna i tävlingen, landslagsmannen Patrik Larsson och Mari Nord BKS. Patrik är en fantastisk skytt och alla UPS klot som fanns i närheten av lillen försvann illa kvickt. Inga och Olle spelade dessutom inte särskilt bra, så det blev en snabb match, förlust med 2-13.

Nertryckta i skorna förlorade de sedan även nästa match mot två unga tjejer från BRO med samma siffror, 2-13.

Näst sista matchen mot Vejdegrens från BRO blev förlust med 6-13. I den här matchen fungerade varken Ingas eller Olles spel.

I sista matchen fick de åter möta Lotta Wiberg och Bengt Malmström. Här bytte de uppgift.  Olle blev läggare och Inga skytt. Det fungerade lite bättre, men det blev ändå en ny förlust med 7-13.

                                     Slutspelet på söndagen

 I B-slutspelet var det tufft. Håkan och Lena förlorade alla sina gruppspelsmatcher med 7-13, 3-13 och 3-13.

Kalle och Sven vann sin första match mot BRO med 13-11. Andra matchen mot B-Å Håkansson och Kjell Mattsson BOO förlorade de med 10-13 och även den sista matchen mot MXD-laget Per Eriksson BRO och Rasmus Wirström KAJ förlorade de med samma siffror, 10-13.

I C-slutspelet var det lite lättare. Inga och Olle blev grupp-tvåa efter att ha vunnit 3 av sina fyra matcher. Mats Hult och Markus Larsson BBS besegrades med 13-2. I andra matchen slog de klubbkamraterna Lars-Gunnar och Gun-Britt med 13-7. Tredje matchen mot Adalbert Kamerer och Jeanette Goddard vann de med 13-10.

Sista matchen blev en ren gruppfinal mellan de två obesegrade lagen i gruppen. Inga och Olle var tyvärr chanslösa mot Kent Nilsson och Lasse Isaksson BSJ och förlorade med 3-13. Kent var en otroligt skicklig spelare. Hur han hamnat i C-slutspel var en gåta. Hans skytte var 100 %-igt och han var också en väldigt duktig läggare.

I semifinalen fick Inga och Olle möta segraren i den andra gruppen Leif Malmberg och Claes Wiberg också de från BSJ. Förlustsiffrorna för UPS blev 4-13, men matchen var jämnare än siffrorna visade.

Lars-Gunnar och Gun-Britt spelade i samma grupp som Olle och Inga. De vann två av sina fyra matcher och blev trea i gruppen.

De förlorade de två första matcherna mot UPS (Inga och Olle) med 7-13 och mot de omöjliga BSJ (Kent och Lasse) med ändå hyggliga siffrorna 9-13.

Därefter var det deras tur att slå Adalbert Kamerer och Jeanette Goddard från FPS. De vann stort med 13-2. Sista matchen mot BBS vann de med 13-7.

C-finalen vanns som väntat av Kent Nilsson och Lasse Isaksson BSJ.

Att spela i öppen klass för V65-or är svårt. Spelarna i öppen klass är yngre, har börjat tidigare och tränat mer. De har en helt annan taktik än veteranerna och de tänker flera steg framåt i omgången, innan de beslutar hur de ska spela.

Det kan liknas vid schackspel.

Läggförmågan är nog ungefär lika i de båda klasserna men skyttet är det som skiljer. De är oerhört mycket säkrare och skjuter på järnet. Dessutom kan i allmänhet alla i ett lag både lägga och skjuta.

Som veteran är det nyttigt att spela i öppen klass ibland. Man lär sig mycket av att titta på duktiga spelare. Man ska också tänka på att de tränar på ett helt annat sätt än de flesta veteraner. Det tar många år av effektiv träning att bli så bra, som många av dem är.

A-finalen var mycket sevärd. Det unga paret Lukas Rudin och Mikael Bartoft vann med 13-12  mot det norska laget. Här var det både utmärkt spel och taktiska finesser.

2016-09-24 Hösthelgen (018)
Öppen Dubbel Annan (L)    Antal lag 42
Tävlingsledare: Kjell Andersson Huvuddomare: Harry Hugosson

Placering

Förnamn

Efternamn

Licensnr

Klubb

1

Mikael

Bartoft

29361

OPP

1

Lucas

Rudin

30284

SÖR

2

Benny

Bel-Lafkih

 

Norge

2

Gabriel G

Bel-Lafkih

 

Norge

3

Lars

Lundgren

24897

BSJ

3

Åsa

Wirström

21776

BSJ

3

Patric

Larsson

15378

BKS

3

Marie

Nord

14476

BKS

5

Ingalill

Halvarsson

11741

018

5

Yacoub

Ramdane

30961

018

5

Christer

Bergman

28028

BSS

5

Patrik

Lindström

11677

SUN

5

Eli

Gjengstö

 

Norge

5

Ranu

Homniam

 

Norge

5

Rikard

Frisk

11438

018

5

Tomas

Ruudh

11452

018

 

 

Skribent: Bengt-Åke Carlsson
Epost: Adressen Gömd

web counter

Web Master: Bengt-Åke Carlson

This is a mailto link

 

Postadress:
Upsala Petanque - Boule
Inga Stenbrink, Stenhagsvägen 148
75260 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184320456
E-post: This is a mailto link

Se all info