Hoppa till sidans innehåll

Svårt i Svenska Cupen V65 och V55 Inget av våra lag gick till finalspel

12 OKT 2019 11:08
Tävlingen arrangerades av Upsala Petanque Club på hemmaplan i Gottsundahallen. Vi ställde upp med ett lag i vardera klassen. I V65 var det fyra lag och i V55 deltog 11 lag. Organisationen var gruppspel.
  • Skapad: 12 OKT 2019 11:08

V65

Vårt lag, som vann finalspelet förra året, då det avgjordes i Luleå, lyckades inre lika bra i år.

Laget bestod av ungefär samma spelare, som förra året. Håkan Warnebo, som var höftopererad, kunde inte delta. Affe Eriksson, som varit sjuk, saknades också. Nya för detta år var Maggi Lindén och Leni Larsson.

Första mötet mot Malmköping blev seger med 3-2. Trippellaget Kalle Nielsen, Gösta Persson och Bertil Pettersson besegrade Jan von Rooji, Tomas Andersson och Jan Andersson med 13-1, medan mixtrippellaget Lars-Olof Larsson, Birgitta Wennerberg och Maggan Lind förlorade med 9-13 mot Leif Jakobsson, Per-Åke Eriksson och Gun Lukkonen.

Kalle och Bertil förlorade dubbel 1-matchen mot Leif Jakobsson och Per-Åke Eriksson med 0-13.

De andra två dubblarna vann UPS. Gösta och Maggi slog Jan von Rooji och Jan Andersson med 13-2 och Birgitta och Lars-Olof vann mixdubbeln med 13-9 över Tomas Andersson och Randi Wetterhus.

I Svenska Cupen är det flexibel spelordning, ett spelsystem som innebär, att alla matcher är viktiga och gruppsegern helst ska avgöras i sista matchen.

Andra mötet spelar därför segraren i det ena mötet mot förloraren i det andra.

018 hade förlorat mot LBJ i sitt första möte och blev därför nästa motståndare för vårt UPS-lag.

Kalle, Gösta och Bertil började bra i trippel 1 och tog en stor ledning. 018 kämpade sig dock ikapp och vann till slut matchen med 13-11. I 018 spelade Olle Larsson, Ola Holmberg och Sten-Åke Henricson.

Mixtrippellaget Lars-Olof, Birgitta och Maggi slog Birgitta Olofsson, Gunnar Sandberg och Dick Elfström med 13-7.

1-1 efter tripplarna.

Tyvärr var det bara Gösta och Maggi, som vann sin dubbel. De slog Birgitta Olofsson och Gunnar Sandberg med 13-7.

Bertil och Lars-Olof förlorade med 0-13 mot Olle Larsson och Sten-Åke Henricson och Kalle och Birgitta förlorade med 7-13 mot Ola Holmberg och Dick Elfström.

I det andra mötet i gruppen besegrade LBJ Malmköping med 3-2.

Inför sista mötet hade då LBJ två segrar och UPS och 018 en seger var. Om UPS kunde slå LBJ,skulle de också komma upp i 2 segrar och slå LBJ genom inbördes möte. Om 018 besegrade Malmköping, skulle de bli gruppsegrare, eftersom de slagit UPS tidigare.

Det var alltså spännande inför sista mötet.

Tyvärr var LBJ för starka. UPS förlorade med 1-4. Det var bara trippel1, Kalle, Gösta och Maggi, som vann sin match. De slog Karl-Gustav Lindblom, Rolf Bonäs och Kenneth Andersson med 13-11.
Lars-Olof, Birgitta och Maggan förlorade mot Rolf Raumer, Lena Gustavsson och Elisabet Rilling med 7-13.

Alla tre dubblarna blev förluster: Gösta och Maggi förlorade mot Kenneth Andersson och Elisabet Rilling med 2-13. Lars-Olof och Leni förlorade med 6-13 mot Karl-Gustav och Rolf Bonäs och Bertil och Maggan förlorade med 3-13 mot Rolf Raumer och Lena Gustavsson.

Rolf Bonäs, Elisabet Rilling, Rolf Raumer, Lena Jervill, Kalle Lindblom, Lena Gustavsson och Kenneth Andersson

Placeringarna i V65 blev:

1. LBJ: 6 poäng + 41           Finalklara

2. 018: 4 poäng + 44
3. UPS: 2 poäng -37
4. MAL: 0 poäng -48

V55

 

Vårt andra lag spelade i V55. Där var det ändå svårare. 11 lag deltog fördelade i 3 grupper.

UPS spelade i grupp B. Där var Maria med sitt starka lag, som innehöll en del spelare som kommit tvåa på Veteran-EM i år och BOO, som vunnit Svenska Cupen för det mesta (2013-2017) Förra året lyckades Boulero slå dem till allas förvåning.

Pekings Pärlor var också med i grupp B.

I UPS-lag spelade Inga Stenbrink, Olle Wiberg, Sven Edlund, Leif Pettersson, Lars-Gunnar Medin, Gun-Britt Söderlund, Ned Carter och Lena Eriksson

UPS laget började mot Maria. Det blev förlust med 0-5. Trippelmatcherna slutade med förlust med 1-13 och 3-13.

I dubblarna gick det lite bättre.

Sven och Leffe förlorade mot Björn Johansson (Stor grabb nr 12) och Iain Douglas med 2-13.

Inga och Olle förlorade mot Åke Löwbeer och Kamel Bouro med 6-13. Matchen var till en början helt jämn. Inga och Olle ledde till och med med 6-5, men sedan kom Maria igång med sitt spel. Kamel Bouros skytte var helt fantastiskt. Han sköt bort alla Ingas och Olles klot, som låg i närheten av lillen.

Ned och Lena gav verkligen Marias Fredrik Bruce och Katharina Tell en match och förlorade bara med 8-13.

Nästa möte var mot BOO.

Sven, Ned och Lena förlorade trippel 1 med 4-13 mot Kenneth Söderholm, Jan Östgren och Ove Lindeberg medan Lars-Gunnar, Gun-Britt och Leffe gav Dag Hervieu, Christer Kleijn och Tove Naess en match ända in på målsnöret.  Förlust med 12-13 men en härlig kämpainsats.

Inga och Olle förlorade dubbel 1 med 5-13 mot Kenneth Söderholm och Jan Östgren och Ned och Lena förlorade med 1-13 mot Christer Kleijn och Ove Lindeberg.

Dagens enda seger kom i mixdubbeln. Den stod Lars-Gunnar och Gun-Britt för.

Gun-Britt la det ena klotet efter det andra på lillen och Lars-Gunnar var pricksäker med sitt skytte. Motståndarna Dag Hervieu och Tove Naess (Stor Grabb)  kom i obalans och Tove hade stora problem med sitt skytte. Symptomatiskt för matchen var att Tove, vid ställningen 10-8 till UPS, först missade två skott och sedan lät Dag försöka lägga. Sedan sköt hon sitt sista klot, missade och sköt ut lillen, när UPS hade tre klot kvar. Det blev seger för Lars-Gunnar och Gun-Britt med 13-8.

Både Maria och BOO hade slagit Pekings Pärlor med 5-0 och kampen om finalplatsen stod nu mellan dem.

Pekings Pärlor ville inte spela den sista betydelselösa matchen mot UPS utan ville åka hem till Norrköping, så den matchen spelades aldrig.

Det blev en helt avgörande gruppfinal mellan BOO och Maria.

1-1 efter tripplarna

Lagen vann var sin trippel, så dubblarna blev avgörande.

Dag Hervieu och Tove Naess vann mixed dubbeln över Fredrik Bruce och Kattis Tell i MAR med 13-0.
Kamel Bouro och Björn Johansson, MAR, besegrade Kenneth Söderholm och Jan Östgren i BOO med 13-6

2-2 efter 4 matcher.

I den helt avgörande dubbel 2 ledde Christer Klein och Ove Lindeberg BOO stort med 11-4 över Åke Löwbeer och Kader Chamil, MAR. Mariadubbeln kämpade dock vidare och spelade inspirerat och knaprade in på BOO-s försprång.

Vid ställningen 11-9 till BOO hade MAR två klot inne och hopp om 2 poäng och likaställning. Christer Kleijn hade ett klot kvar och lyckades spela in ett av Oves klot och följa med.  Efter mätning visade det sig att även Christers klot var inne och matchen och finalplatsen var vunnen.

Tove Naess, Dag Hervieu, Kenneth Söderholm, Jan Östgren, Christer Kleijn, Ove Lindeberg

Andra finallaget blev Boules Hit Kulklubb

Bakre raden: Kent Sterner, Bernt Sjöberg, Markel Sjöström
Främre raden: Christer Lindström, Dennis Landegren, Therese Daniel

BHK spelade i Grupp A, som var en trelagsgrupp. De stod över första matchen och fick börja spela mot Kajutan, som förlorat första mötet not Malmköping med 0-5. Även Boules Hit slog KAJ med 5-0.

Även i den här gruppen blev det sista mötet en ren gruppfinal mellan Malmköping och BHK

Efter tripplarna stod det 1-1 och efter fyra spelade matcher stod det 2-2.

Till slut lyckades BHK besegra Malmköping med 13-8 i den sista dubbeln och med det säkra finalplatsen.

AIK blev tredje finallaget

Bakre raden: Hans Liljecrantz, Bo Pettersson, Håkan Berglund, Clas Carlberg
Främre raden: Marie Brandén, Jonas Almqvist, Yves Ronzier-Joly, Maria Bernström

I gruppen spelade förutom AIK även 018 PS, Fagersjö och Boulesjevikerna.

018 började med att slå AIK med 5-0. Fagersjö besegrade Boulesjevikerna med 4-1

I det andra mötet slog Boulesjevikerna 018 med 5-0 och AIK vann över Fagersjö med 3-2.

Efter 2 möten hade alla lagen i gruppen en seger var och chans att vinna.

Efter tripplarna i mötet mellan 018 och Fagersjö stod det 1-1.

Som vanligt var dubblarna avgörande.

Först klar var mixeddubbeln. Den vanns av FPS. Katarina Wiberg och Lee Ekström slog Maria Jadinge Trygg och Fredrik Pontén med 13-10.

När Anders Bergstedt och Peter Wilhelmsson, FPS, besegrade Ulf Hjelm och Urban Trygg ,018, med samma siffror var segern i mötet klar. Den tredje dubbeln var betydelselös. Den spelades ändå färdigt och blev en tredje dubbelseger för Fagersjö. Sven Sandin och LaggeOldensjö slog Lasse Frykberg och Rolf Gedeborg , 018, med 13-11

 

Efter tripplarna i mötet mellan 018 och Fagersjö stod det 1-1.

Som vanligt var dubblarna avgörande.

Först klar var mixeddubbeln. Den vanns av FPS. Katarina Wiberg och Lee Ekström slog Maria Jadinge Trygg och Fredrik Pontén med 13-10.

När Anders Bergstedt och Peter Wilhelmsson, FPS, besegrade Ulf Hjelm och Urban Trygg ,018, med samma siffror var segern i mötet klar. Den tredje dubbeln var betydelselös. Den spelades ändå färdigt och blev en tredje dubbelseger för Fagersjö. Sven Sandin och LaggeOldensjö slog Lasse Frykberg och Rolf Gedeborg , 018, med 13-11

 Inbördes möten avgjorde placeringarna

Nu började en orolig väntan för Fagersjö. Om AIK slog Boulesvikerna skulle AIK bli finalklara, eftersom de slagit Fagersjö tidigare. Om Boulesjevikerna vann skulle Fagersjö ta finalplatsen, eftersom de slagit BSJ tidigare.

AIK vann båda tripplarna och behövde bara vinna en dubbel.

De förlorade dubbel 1 med 9-13. Kjell Mattsson och Sten Ek, BSJ, slog Bo Pettersson och Yves Ronzier-Joly med 13-9.

 I de andra dubblarna var det helt jämnt. Lagen följdes åt poängmässigt och för det mesta skiljde bara 1 poäng.

Marie Brandén och Hans Liljecrantz, AIK, vann till slut mixeddubbeln med 13-11 över Bengt-Åke Håkansson och Anita Dahlerus, BSJ, och var med det klara för final.

Den sista dubbeln spelades klart, trots att den var betydelselös och blev även den seger för AIK, som vann mötet med 4-1. Jonas Almqvist och Maria Bernström slog Björn Claeson och Susanne Lindblad med 13-10.

Finalspelet i V55 och V65 kommer att arrangeras av Upsala Petanque Club i Gottsundahallen den 16-17 november.

Skribent: Bengt-Åke Carlsson
Epost: Adressen Gömd

web counter

Web Master: Bengt-Åke Carlson

This is a mailto link

 

Postadress:
Upsala Petanque - Boule
Inga Stenbrink, Stenhagsvägen 148
75260 Uppsala

Kontakt:
Tel: 0184320456
E-post: This is a mailto link

Se all info