Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Registerutdrag för styrelse och tränare


USLK har krav på registerutdrag för uppdrag i styrelse eller som tränare för våra barns säkerhet.

USLK har efter ett styrelsebeslut hösten 2012 lagt stort fokus på arbete med framtagning av ett program mot mobbing, trakasserier och kränkande behandling för att i enlighet med Riksidrottsförbundets rekommendationer s kapa en trygg idrottsmiljö för barn och ungdomar inom USLK. I detta arbete har bland annat en policy, en handlingsplan med eskaleringsvägar samt en gemensam värdegrund för föreningen arbetats fram tillsammans med föreningens medlemmar. Grundstenarna i arbetet som har gjorts är hämtat från Riksidrottsförbundet, SISU idrottsutbildarna och BRIS och har anpassats till USLKS verksamhet. I och med den nya lagändring som trädde i kraft den 18 december 2013 har nu USLKs styrelse fattat beslutet att vidga arbetet med att skapa en trygg idrottsmiljö för barn och ungdomar inom USLK genom att ta steget att införa krav på registerutdrag hos föreningens styrelse och tränare.

Kort bakgrund om lagen:

Lagändringen som gjordes november 2013 gör att ideella ledare för barn och ungdomar får rätt att begära ett begränsat utdrag ut brottsregistret, på samma sätt som personal i skola och barnomsorg. Den nya lagen gäller från och med den 18 december och USLK inför kontroll av registerutdrag inför säsongen 2014/2015. Lagen är en del i genomförandet av EU:s direktiv om bekämpande av sexuella övergrepp mot barn, sexuell exploatering av barn och barnpornografi. Den innebär att föreningar har rätt att be de som har direkt och regelbunden har kontakt med barn och ungdomar (upp till 18 år) att visa upp ett begränsat utdrag ur belastningsregistret. Utdraget visar bland annat olika typer av sexualbrott.Mer information kan nås via nedan länk:

http://www.svenskidrott.se/Barnochungdomsidrott/Tryggaidrottsmiljoer/Begransaderegisterutdrag/

 

Tillvägagångssätt:

Alla individer som skall verka inom USLKs styrelse samt som tränare inom USLK  ombeds att varje år lämna in ett begränsat registerutdrag. Individen tar själv kontakt med Polisens belastningsregister och begär ett utdrag. Utdraget lämnas därefter i oöppnat kuvert till USLKs representanter som godkänner utdraget. USLKs styrelse har gett Ordförande och Vice Ordförande, i förening, mandat att vara föreningens representanter som utifrån vad som står i registerutdraget beslutar om personen är lämpliga att erhålla den tilltänkta uppgiften inom föreningen. Kontrollen genomförs med fördel med den kontrollerade individen närvarande. USLK kommer att föra en dokumentation över inlämnade registerutdrag genom anteckningar med namn, personuppgifter, datum, uppvisat uppdrag samt ”godkänd” eller ”icke godkänd”. Efter granskning skickas/lämnas registerutdraget tillbaka till individen. Individen skall alltid få ett snabbt besked kring sitt inlämnade registerutdrag.

Eventuella frågor och funderingar kring införandet av kontroll av registerutdrag samt tillvägagångssätt kan ställas till:

Ordförande Olle Bergström eller informationsansvarig Vibeke Höglund

This is a mailto link

 

 

 

Uppdaterad: 23 AUG 2018 21:58 Skribent: Johanna Magnusson
E-post: This is a mailto link

Postadress:
Uppsala SLK - Skidor
Dag Hammarskjölds väg 270
75652 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Våra sponsorer:

 

Våra samarbetspartnersr