Hoppa till sidans innehåll

Hedda, Moa och Alva


Hedda Martelleur, Moa Boström Müssener och Alva Wallin är alla födda 2001 och tränar i U16-gruppen. Alla tre har haft en riktigt imponerande säsong så här långt. Och nu har de precis fått besked om att de alla tre har erbjudits plats enligt sina förstahands val på Riksidrottsgymnasium i Malung och Järpen. Verkligen roligt och så välförtjänt!  Och det har varit en lång process att ta sig dit.

Redan i höstas kallades alla ungdomar födda 2001 samt de som ska söka till skidgymnasium inför hösten 2017, till ett första regionalt skolningsläger.
Skolningsläger syftar till att utbilda och inspirera ungdomar i deras alpina satsning, med mål att bredda kunskapen och färdigheterna hos den aktive. Detta första skolningsläger ägde rum i Hamra under 2 dagar i höstas. Moa kunde inte vara med på detta inledande läger då hon fått en spricka i handen under en träning på försäsongen.

-       Det står tränare i backen och tittar och tar ut de som går vidare till Skolningsläger 2, berättar Alva, men det var ändå inte jättenervöst.

Totalt var det 80 ungdomar som gick vidare till Skolningsläger 2, 40 tjejer och 40 killar och det görs en kvotering för hur dessa fördelas mellan regionerna. Från region 4 var det 17 tjejer och 11 killar som gick vidare.
Skolningsläger 2 arrangeras av Svenska Skidförbundet och ägde rum under tre dagar i Sälen i december.

-       Alla tränare vid landets skidgymnasier var där och tittade och man fick tips och coaching av dem, berättar Hedda.

Till skolningsläger 3 nomineras totalt ca 80 ungdomar, intentionen är jämt fördelade mellan damer och herrar. Nomineringen till skolningsläger 3 baseras på en helhetsbild som åkaren själv har format utifrån skolningsläger 1 och 2 samt regionala USM kval.

USLK hade hela 5 åkare som gick vidare till Skolningsläger 3! Alva, Moa, Hedda samt Fia Ulle och Albin Ljudén blev alla uttagna till detta läger. Fantastiskt roligt!

Skolningsläger 3 ägde rum under tre dagar i slutet av januari i Björnrike. Det var både träningar och tävlingar dessa dagar. 

- Trots att det var tävlingar och att man konkurrerar mot varandra var det en avslappnad stämning i gruppen och alla skojade med varandra och det kändes skönt, säger Moa.

De tävlingar som genomfördes under skolningsläger 3 låg till grund för uttagning till den internationella ungdomstävlingen Trofeo Toplino i Italien även kallad inofficiella Ungdoms VM. Sveriges 40 bästa tjejer och 40 bästa killar födda 2001 gjorde upp om de 3 + 3 platserna via en SL tävling samt en GS tävling där respektive vinnare samt bästa totalplacering i de bägge tävlingarna tillsammans blir kvalificerad till Ungdoms-VM.  Det vill säga tre tjejer och tre killar blir uttagna till ”Ungdoms-VM”

Alla USLK-åkare presterade mycket bra under dessa dagar. Moa Boström Müssener knep en 2:a plats och en 3:e plats i tävlingarna vilket gjorde att Moa blev bäst placerad totalt bland alla tjejer och knep den 3:e platsen till den internationella ungdomstävlingen Trofeo Topolino i Italien. Detta innebar att Moa fick representera Sverige vid inofficiella ungdoms-VM som genomfördes v.10. Fantastiskt roligt och imponerande bra kört av Moa att knipa denna plats!!
Själv är Moa förvånad över att det gick så bra i SL-tävlingen, förvånad men glad förstås.

Men det var inte bara Moa som presterade bra. Hedda kom på 2:a plats och Alva på 6:e plats i totalen så 3 USLK-åkare i topp 6!!! Riktigt, riktigt bra!! Fia och Albin presterade också de mycket bra åkning under lägret och tävlingarna. Fia och Albin har båda bestämt sig för att inte söka skidgymnasium i höst men deltog ändå i skolningslägret då det är en jättebra erfarenhet.

Hedda berättar att tränarna från alla skidgymnasier står och tittar i backen. Och tränarna från det skidgymnasium man har sökt till tittar extra mycket. Hedda har sökt till RIG i Järpen medan både Moa och Alva har sökt till RIG i Malung.

Mycket glädjande är även att efter att denna intervju genomfördes med tjejerna så har de alla tre blivit utvalda till Riksidrottsgymnasium enligt deras förstahandsval i Järpen och Malung.

Vad är receptet bakom alla framgångar i U16-gänget?
-  Vi har tränat mycket fys, barmark och UP så vi är väl tränade på många sätt, säger Alva. Och vi är ett bra team med jättebra sammanhållning, fortsätter Hedda.

Och ingen i klubben har väl missat att det faktiskt är en bra sammanhållning i U16-gänget. Man hör hur det bubblar och skrattas och åkarna liksom rör sig i flock. 
Hur kommer det sig?

-       Vi är en jättebra grupp och vi har kul ihop. Vi peppar varandra på träning, säger Moa.

-       Ja och många i gruppen umgås utanför skidåkningen också, berättar Hedda. Flera av oss går på samma skola och en del i samma klass. Och vi har varit på många läger tillsammans och känner varandra så bra.

Har ni något tips till klubbens unga åkare?

-       Ha roligt, säger Hedda. Och häng mycket med varandra, lägger Alva till. Tävlingarna är inte så viktiga, fortsätter Moa, det viktiga är att åka mycket skidor, träna och ha roligt!

Stort GRATTIS Alva, Hedda och Moa till mycket fina prestationer och stort LYCKA TILL vid de avslutande tävlingarna den här säsongen samt flytt och vidare alpin satsning vid ert skidgymnasium i höst!

Uppdaterad: 03 APR 2017 20:53 Skribent: Camilla Ahlsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Uppsala SLK - Skidor
Dag Hammarskjölds väg 270
75652 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Våra sponsorer:

 

 

 

luthis

  

 Binab ny logga

Våra samarbetspartners:

 

Bildresultat för kn kontor