Hoppa till sidans innehåll

Melker Netinder


Melker Netinder, 16 år, har haft en fantastisk säsong med riktigt fina resultat. Framgångarna under säsongen ledde till att Melker fick representera Sverige vid internationella tävlingar i Slovenien. När Melker skulle tävla i Slovenien var det dåligt väder och därför ställdes Storslalomtävlingen in och istället kördes två slalomtävlingar. Melker tog en fjärdeplats i den ena tävlingen och en 15 plats i den andra.

Melker, vad är du mest nöjd med under året?

-       Resultatmässigt är jag mest nöjd med att det gick lika bra i alla fyra dicipliner. Tidigare har jag varit bäst i slalom medan storslalom har gått sämst. I år var det nästan tvärtom, men alla grenar har gått bra.

-       Mest stolt är jag över att jag fick representera Sverige vid Pokal Loka i Slovenien. Det var så lärorikt på så många sätt. Allt var nytt och det var mycket att ta in, och jag var där för att se och lära. Det allra roligaste var att sätta på sig Sverige-jackan på Arlanda, då kändes det som att vara med i landslaget!

Vad är ditt framgångsrecept?

- Vet inte riktigt men har jag har alltid gillat att träna. Och jag har alltid fått höra att den som tränar mest vinner. Jag har tränat mycket. De senaste tre åren har jag satsat hårt. Jag har även haft bra tränare. Både i klubben och i Per Wilhelmson, ”Pinnen” i Funäsdalen. Klubblägren har inte räckt till för att täcka behovet av träning, så jag har spendera mycket tid i Funäsdalen. Sedan är det väl så att när det går bra får man självförtroende och då åker man bättre. Jag tror det sitter både i skallen och i benen.

Melker har inte bara tränat skidåkning, fotbollen har också varit en stor del av Melkers liv. När Melker var 12 år började han träna och spela fotboll för Sirius Akademin. Sirius tränar 4 gånger i veckan. Dessutom gick Melker i fotbollsklass på Gottsundaskolan vilket betyder ytterligare två fotbollsträningar i veckan. Förra året blev Melker uttagen i Upplandslaget och fick även åka på ett elitläger i Halmstad.

- Det var jättesvårt att välja. Om jag hade tvingats välja för några år sedan hade jag nog valt fotbollen. Jag var nära att sluta med skidåkningen när jag var U12, för då gick det inte så bra. Det var inte förrän nu i januari som det började luta mot skidåkningen. Skidåkningen började gå riktigt bra och jag fick åka till Slovenien och representera Sverige. Samtidigt märkte jag att jag tappade på fotbollen. Mycket benmuskler från skidåkandet är inte helt optimalt för fotbollsspel och jag missade också många fotbollsträningar under skidsäsong. Och nu känns det helt rätt.

Håller kroppen för så mycket träning?

-  Ja, det är det som har hjälpt mig. Jag fick mycket konditionsträning genom fotbollen och det var hur bra som helst för skidåkningen. UPs träning har också varit viktig, då den gjort mig mer rörlig och skadefri. Rörligheten gjorde också att jag kunde åka snabbare. Jag kunde komma djupare ner i svängen och stå kvar i svåra positioner, t.ex. i en slagig storslalomsväng.

Idag tränar Melker 7-10 pass. Ibland är det rörlighet, gymnastik och spänst. Alla pass är inte värsta mjölksyrepassen. 

Melker har nu flyttat från Uppsala för att gå skidgymnasium i Malugn och läsa Ekonomi.

- Just nu handlar det mycket om fys och fystester, men också att komma in i ny skola, nya vänner och eget boende. Träningsmässigt skiljer det sig inte så mycket från livet i Uppsala. Det är förstås grymt motiverande att träna med andra som är målinriktade och motiverade. Den stora förändringen är när man kommer hem från träningen. Nu måste jag sköta mig helt själv. Handla, tvätta, laga mat. Det tar en massa tid och det har jag inte tänkt på innan. Men det kommer bli bra.

Hur känns det?

-       Spännande, lite som ett äventyr. Förut har jag alltid haft fotbollskompisar och familjen omkring mig. Nu kommer det nog att kännas ensamt och tungt när det blir jobbigt i skolan eller går dåligt på tävlingar. Men det känns mer kul än jobbigt. Och det är ju lite av en dröm som går i uppfyllelse. Eller ett delmål som har nåtts.

Vad drömmer du om?

-       OS-guld i alpint. Det absolut största skulle få vara att ta ett OS-guld på hemmaplan!

Några tips till klubbens yngre åkare?

-       Ha kul på träningarna. Man kan skoja och ha kul i liften och runt om kring men när vi ska träna så behöver man fokusera och ta det på allvar. Det är viktigt att ha kul men man måste kunna växla över och vara seriös.

Vi önskar Melker ett stort lycka till med studier och det nya boendet i Malung och framförallt önskar vi dig en riktigt fin skidsäsong!

USLK

Uppdaterad: 04 SEP 2016 21:10 Skribent: Camilla Ahlsson
Epost: Adressen Gömd

Postadress:
Uppsala SLK - Skidor
Dag Hammarskjölds väg 270
75652 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Våra sponsorer:

 

 

 

luthis

  

 Binab ny logga

Våra samarbetspartners:

 

Bildresultat för kn kontor