Hoppa till sidans innehåll

Ida Dannewitz


ida_n-ra    ida-dannewitz

Det pratas mycket om Ida Dannewitz nu... Framgångarna haglar!

Våren 2014 blev Ida USM Drottning då hon vann guld i både slalom och storslalom i ungdoms-SM.  Det ledde till att Ida fick åka som Sveriges bidrag till Frankrike och tävla internationellt i en ungdomstävling mot 13 andra tjejer från 13 andra länder. 

Hur kändes det? Och hur gick det i tävlingen?

 

  • Det var jättespeciellt. Tävlingen arrangerades i Val’disere i samband med världscupen och vi var där med några av de bästa åkarna i världen. Vi fick besiktiga damernas störtloppsbana och det var coolt. Jag delade rum med en tjej från Finland och jag hade stöd av en person från Skidförbundet under hela resan.

  • Jag var så sjukt nervös, men det gick ju jättebra. Allt runtomkring kändes så stort och det var kameror och intervjuer överallt. En häftig upplevelse! Jag vill absolut göra det igen. Jag var nervös den här gången. Nästa gång vill jag njuta ännu mer.

 

Och visst gick det bra, Ida kom trea med bara 48 hundradelar efter vinnaren Carlotta Saracco. Och däremellan placerade sig finskan Nella Korpio som Ida delade rum med.  

Hur gammal var du när du började träna slalom?

  • Jag har åkt skidor sedan jag var 3 år gammal. Men jag började inte träna slalom förrän jag var ungefär 8 år. När jag var i 11-årsåldern åkte jag LVC och det var då intresset tog fart. Parallellt med skidåkningen har jag testat lite olika sporter. Jag har provat bl.a. trampolin, dans, friidrott och kickboxning. Men nu är det alpin träning för hela slanten. Förutom på sommaren då blir det mer gym och gärna mountainbike.

Ida fyller snart 16 år och går i 9:an. Ida går på Kunskapsskolan då det fungerar bra att plugga på distans vid de tillfällen Ida är på träningsläger och tävlingar, vilket blir ganska många dagar under säsongen. Och snart är det dags att söka gymnasium och Ida hoppas komma in på alpingymnasiet i Malung-Sälen, där hon gjorde prao och trivdes bra.

Hur mycket tränar du?

- Under tävlingssäsongen är jag på gym 2-3 ggr i veckan och har 2-3 pass skidåkning i Sunnersta. Och på helgerna åker jag antingen på tävling eller på träningsläger.

Vilken är din alpina favoritgren?

  • Jag gillar faktiskt mer och mer Störtlopp och Super G. Det är så mycket adrenalin och jag blir glad av att åka fartgrenarna. Men alla grenar har sin tjusning. Storslalom är mer känsla. Slalom är också jätteroligt men det gick segt förra säsongen. Fast det har lossnat lite, det gick ju riktigt bra i USM

Vad är det som driver dig?

  • Jag tycker om att tävla. Senaste tiden har det gått bra med både skidor och fysträning och det sporrar mig ännu mer när jag ser att jag utvecklas.

  • Skidåkning är så varierande, man kan inte tröttna. Det är nya banor och nya backar, det ser aldrig likadant ut. Och man är ute hela tiden och får resa mycket.

Har du några tips till klubbens yngre åkare?

- Fokusera inte så mycket på resultat utan träna och ha roligt, det är då man utvecklas. Ibland är det tufft om man misslyckas på en tävling men då gäller det att inte ge upp – fortsätt att träna så kommer resultaten!

Vad är din dröm?

- Drömmen är att komma med i landslaget. Då får man resa hur mycket som helst och de verkar ha så bra gemenskap i laget. Och så vill jag försöka bli bäst!

I helgen var Ida på skolningsläger.  De 25 bästa åkarna i Sverige tränade och tävlade. Gymnasietränare var på plats och tittade för uttagning till skidgymnasier. Det var också uttagningar till ungdomstävlingar i Italien och Slovenien. Ida kvalificerade sig till en stor ungdomstävling i Slovenien, Pokal Loka, i mitten av februari.

Stort Lycka till Ida i Slovenien!

 

Under "USLK Profilen" kommer vi att visa löpande reportage om klubbens aktiva och åkare. Har du tips om ett intessant reportage, hör av dig till This is a mailto link

 
Uppdaterad: 01 FEB 2017 20:56 Skribent: Camilla Ahlsson

Postadress:
Uppsala SLK - Skidor
Dag Hammarskjölds väg 270
75652 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Våra sponsorer:

 

 

 

luthis

  

 Binab ny logga

Våra samarbetspartners:

 

Bildresultat för kn kontor