Hoppa till sidans innehåll
Filip K

Filip Karlsson


Filip Karlsson är 18 år och har gått två år på Torsby Skidgymnasium. Filip började tävla med Uppsala slalomklubb när han var fem år och tävlar fortfarande för USLK, men vi ser honom inte så ofta längre, varken på träningar eller på tävlingar nu när han bor i Torsby.

Filip går 3-årig Ekonomisk linje, men på Torsby skidgymnasium går den utbildningen över fyra år eftersom studenterna är borta på läger varannan vecka hela hösten och även åker iväg på tävlingar under säsongen.

 

Filip stormtrivs och det bästa med att gå på skidgymnasiet, förutom att man får träna och åka mycket skidor, är att alla är införstådda med att det är skidåkning som gäller och alla hjälper till för att det ska fungera.

- På högstadiet blev ju inte lärarna direkt glada när jag ansökte om ledighet för att åka på träningsläger, men nu ställer lärarna verkligen upp och är positiva till att vi åker iväg och önskar lycka till, och det är riktigt stimulerande och kul att leva med likasinnade idrottare omkring sig, berättar Filip.

 

Torsby är ett idrottsgymnasium och förutom Alpin skidåkning, finns även längdskidåkning, ski cross, skidskytte och fotboll. Inom alpin skidåkning finns ungefär 40 elever fördelat på fyra årskullar. Torsby tar in 6-8 skidåkare/studenter per år.

På skidgymnasiet är dessutom Skidåkning ett skolämne som man får betyg i. Det handlar bl.a. om träningslära, träningsplanering, kost, hur man tar hand om sin utrustning på bästa sätt (alla vallar och slipar sina egna skidor och sköter sin utrustning helt själva) och mental träning och längre fram i studierna ligger även mediaträning med.

 

Torsby ligger i Värmland och de backar de tränar mest i är Sunne och Hovfjället men man åker också en del i Funäsdalen och Juvass. Därtill kommer en del träning i Tyskland och Österrike. Åkarna betalar själva för all träning på snö, boende och resor etc.

 

Så Filip var alltså 16 år när han flyttade hemifrån. Ett stort steg, men Filip kände sig säker från början. Och det gick väldigt bra. Filip bor i en liten lägenhet mitt i centrala Torsby. Jag har alltid haft en nära relation med mina föräldrar berättar Filip och menar att det är viktigt att behålla kontakten även om man inte är hemma. Men det blir också som en ny familj med alla nya vänner och tränare som man umgås med hela dagarna då man pluggar och tränar ihop och åker på läger och tävlingar tillsammans.

Som ny elev på skolan får man en äldre elev som fadder och det kändes jättebra. De äldre eleverna månade verkligen om att vi skulle trivas. Och man sitter sällan ensam i sin lägenhet, utan spenderar den mesta tiden på skolan för där finns inte bara klassrummen utan även Skidrummet där man tar hand om sina skidor och två gym.

Vi får träna på skoltid, vilket är bra. Ibland tränar vi på förmiddagen och går i skolan på eftermiddagen och ibland är det tvärtom.

När Filip skulle välja skidgymnasium åkte han runt och besökte de gymnasium som han var intresserad av och han gjorde även en prao-period på Torsby skidgymnasium. Att det blev just Torsby berodde på att Filip gillade stämningen och mentaliteten på skolan.

 

När man går på skidgymnasium och har passerat åldersgruppen U16 börjar man tävla i FIS. Filip representerar USLK när han tävlar i Sverige men om han tävlar utomlands så representerar han Sverige. Filip upplevde att det var en stor skillnad att börja tävla i FIS där man tävlar mot alla som är 17år och uppåt det är även många utländska åkare med på tävlingarna. Även banorna blir svårare för de blir längre, tuffare stakade och framförallt underlaget blir sämre (när man börjar i FIS startar man sist och desto bättre man blir ju tidigare får man starta).

 

Hur har det då gått för Filip i FIS-tävlingarna de senaste två åren?

Den första säsongen var tyvärr mycket skadedrabbad då Filip tvingades göra två operationer, men det blev ändå en ganska bra säsong. Den andra säsongen tog Filip beslutet att ändra åkteknik. En investering som han hoppas ska löna sig i längden. När Filip kom till Torsby hade han en ”ungdomlig” teknik som var mjuk och läckte mycket kraft. Nu är banorna tuffare och kräver att man har mycket kraft och styrka. Så den nya tekniken som Filip nu åker med ger mer stabilitet och kraft och gör honom snabbare. Det är en långsiktig investering berättar Filip och jag gör det för att jag ska kunna nå bättre resultat i framtiden. Jag behöver inte vara bäst nu när jag är 18 år. De flesta skidåkare presterar som bäst när de är i 30-årsåldern, så jag har tid på mig.

 

Vad händer när man gått ut skidgymnasiet?

Om man är riktigt bra kan man gå in i landslaget, men ofta behöver man mer tid. Man kan läsa på skiduniversitet i Östersund och Tärnaby om man är intresserad av att studera vidare. Ski College i USA skulle också vara spännande tycker Filip.

 

Har du något tips till de USLK-åkare som funderar över skidgymnasium? Vad ska de tänka på när det blir dags?

Ja, jag tycker att man ska åka runt till de skidgymnasium som är aktuella och känna in hur det är på plats. Mentaliteten och stämningen varierar på de olika skolorna och det är olika för olika personer var man trivs bäst. Och, var inte blyg för att höra av sig till mig eller någon annan som går på skidgymnasium och ställa de frågor man funderar över. Det är bara att höra av sig via t.ex. Facebook eller på annat sätt.

 

Vad är det bästa med att gå på skidgymnasium?

Det är att få satsa helhjärtat på det man vill. Man har möjlighet att lägga den tid som krävs, man får umgås, träna och leva med likasinnade människor. Det är en fantastisk möjlighet och det är jättekul!

 

Nu är sommaren slut och Filip åker tillbaka till Torsby och bubblan han lever i där på skidgymnasiet; äta, träna, läsa, träna, äta, fixa skidor, sova, äta, träna, läsa, träna…

 

USLK är superstolta över Filip som representerar klubben på internationella tävlingar och önskar Filip ett stort lycka till med nya åktekniken, studier och förstås tävlandet!

Uppdaterad: 08 JUN 2016 06:33 Skribent: Camilla Ahlsson

Postadress:
Uppsala SLK - Skidor
Dag Hammarskjölds väg 270
75652 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Våra sponsorer:

 

 

 

luthis

  

 Binab ny logga

Våra samarbetspartners:

 

Bildresultat för kn kontor