Hoppa till sidans innehåll

Konstsnöspåret


Välkommen till Nydala konstsnöspår! 

 

OBS! Vi behöver alltid bli fler som kan spruta snö!

Om du kan vara med eller vill veta mer; kontakta Gunnar Hedman

This is a mailto link 

070- 644 88 46

 

Säsongen 2016-17

 

Nydala konstsnö

2017-05-03
På grund av lite snö på vissa ställen så avslutar vi prepareringen för den här säsongen. Mvh Umeå Fritid. 2017-05-02 15:02:34

 

Färdigsprutat runt berget vid skjutbanan!

2016-12-07

På tisdag kväll kl 22 stängde vi ner snötillverkningen för denna gång.

Slingan runt berget är klar och Ume Fritid kommer börja preparera rakan och den slingan senast på torsdag. Dessutom har vi lagt snö på större delen av saxbacksslingan. Några större luckor där gör dock att det ännu inte går att preparera den delen.

När denna del som vi nu sprutat blir klar att åka på kommer vi ha ett spår på drygt 3 km.

 

Snart förlängs spåret!

2016-12-04

Nu har kylan gett oss 1,5 dygn till med snöläggning. När snön går att styra ut får vi ett längre spår att erbjuda åkning på. 

Efter att vi haft kallt i ytterligare 1,5 dygn så har vi nu sprutat snö längs rakan mot skjutbanan och nästan hela rundan runt berget. Vi har två-tre luckor där vi inte hann bli klar. Vi får se vad Umeå fritid lyckas göra med den snö som vi nu lagt. Att spåret blir längre är i alla fall klart.

 

Nu är det åkbart på Nydala!

2016-11-16

Efter ytterligare 2 dygn och 6 timmars snötillverkning räckte snön till för att på tisdag kväll öppna både 1,8 km-spåret och Barnslingan.

Snötillverkningen återupptogs från midnatt, natten mot fredag den 11 nov. Sen kunde vi tillverka snö i exakt lika lång tid som den första korta perioden, dvs 2 dygn och 6 timmar. Det innebär att vi sprutat snö i 4,5 dygn och lyckats fylla både Barnslingans 600 m + resten av 1,8 km-spåret utom stadiondelen. Därför har vi nu en slinga på 800 m och en slinga på ca 1,6 km. Detta under förutsättning att man åker ner till pumphuset och vänder. Annars får man dra bort 200 m/varv.

Umeå fritid gjorde ett bra jobb i det bedrövliga varma och regniga vädret under måndag och tisdag. Det gav oss dessa åkbara spår från tisdag kväll.

Nu har vi börjat spruta snö!

2016-11-08

På lördag fm den 5 november startade vi snökanonerna för första gången denna vinter.

På måndag kväll stängde vi ner efter att barnslingan var fylld med snö.

Vi har nu sprutat snö i 2 dygn och 6 timmar. Temperaturen steg därefter och det blev ganska blött. Därmed var de första dygnen av snöläggning gjorda. Hela rundan runt barnslingan är nu färdig, dvs 600 m. Så fort Umeå fritid kan styra ut snön och preparera spåren så har vi en rundslinga att erbjuda skidåkning på.

 

På onsdag kväll återupptar vi snösprutningen och hoppas inom några dygn till ha hela 1,8 km-spåret klart.

 

Nya priser på Nydala

2016-11-03 09:16
Inför kommande säsong kommer priserna på Nydala konstsnöspår att höjas.

IFK Umeå skidor har ett avtal med Umeå fritid om skötsel och underhåll av Tennishuset,  konstsnöanläggningen och spåren vid Nydala konstsnöspår. Detta jobb kräver ett stort ideellt åtagande av klubben, men även stora ekonomiska kostnader för el, parkering, maskinutrustning och personalkostnader, samt ökade omkostnader i samband med snösprutning och den utveckling av skidområdet som klubben hela tiden jobbar aktivt med.

Priser säsongen 2016-2017:

Dagskort 75 kr

Årskort 900 kr

Låskort 350 kr

Studentkort 600 kr

Årskort köpes på IFK Umeås kansli, Hyggesv. 19 alt. på Team Sportia eller Intersport. Studenter köper på respektive studentkår. Dagkort köpes i P-automaten vid spåret.

 Säsongen 2015/2016


Spåret är klart!

2016-01-13

På söndag morgon 10 januari var hela spåret och stadionområdet färdigsprutat och den 12 januari hade allting preparerats till ett spår på ca 4,7 km + barnslingan.

Spåret blev färdigsprutat på fredag kväll, 8/1, och stadion har sprutats sen dess. 

Sen har Umeå fritid jobbat snabbt med styrning och preparering av de högar som vi gjort. Kylan som varit sen början på januari har gjort att sprutningen på slutet gått med rekordfart. Dessutom innebar kylan att den snö som gjorts har varit ovanligt torr vilket underlättat prepareringen. 

 

TACK, alla ni som jobbat för tillkomsten av detta spår. Det är som vanligt ett intensivt jobb med rejäla insatser av ni som varit med och sprutat.

TACK!

 

/Gunnar Hedman

IFK Umeå skidor

 

 

Spåret är 1,8 km

2015-12-17  Kl 12.00  

Imorse vid halv 6 blev ytterligare en del av konstsnöspåret klart för åkning. Totalt 1,8 km spår. 

Nu är 1,8 km-spåret klart förutom 100 m på stadionområdet.Det gör totalt 1.6 km + 200 m spår på den nya barnslingan.

 

 

Nu öppnar spåret vintern 15-16

2015-12-01  Kl 15.00   

Klockan 16 idag öppnas konstsnöspåret för denna säsong. Spåret är ca 780 m långt. 

Nytt för i år är att vi inte behöver åka och mötas nu från början. Åkningen kommer att ske på vår nya "barnslinga", en nydragning på spåret som gör att vi kan åka på rundslinga redan från början. Vi hoppas att det ska innebära bättre flyt och mindre risk för incidenter jämfört med mötesåkningen.

 

 

Nu har vi äntligen kunnat göra snö på spåret!

2015-11-24  Kl 12.00   

Efter helgens snötillverkning stängde vi ner pumpen vid kl 6 på tisdagmorgonen.

 

Det har gått både bra och dåligt under helgen men vi har till slut lyckats göra snö runt hela den nya slingan. Det innebär att inom några dygn, när snön lagt till sig och runnit ur, så kommer Umeå fritid att styra ut högarna och göra spår. Då kommer vi att ha en rundslinga på ca 800 m med start och mål vid pumphuset.

 

Vi har sprutat snö i 1,5 dygn ute på spåret. Från söndag 22/11 kl 6.00 till måndag kl 19.00. Den riktiga kylan kom först på måndag morgonen. Fram till dess var det mest -4 - -6 grader.Trots det har vi gjort väldigt mycket snö ute på spåret. Vid 18-tiden på måndag kom det vatten in i kompressorn och luftledningarna. Då var det bara att stänga ner allt. När det var klart startade vi istället fläktkanonen som fick gå vid slutet av stadionområdet de sista 6 timmarna som kylan höll i sig.

  

  

Nu var det dags igen - Snötillverkningen har startat!

2015-10-28  Kl 2.00  

Igår kväll, tisdag 27/10 kl 22, startades årets snötillverkning på Nydala konstsnöspår!
Det kommer inte att bli någon längre kallperiod utan i bästa fall två nätter med kyla. Därför börjar vi årets snötillverkning med att spruta med fläktkanonen på stadionområdet. Vi hoppas att det blir två kalla nätter så vi hinner fylla upp så mycket som möjligt på startområdet.
/Gunnar Hedman
IFK Umeå Skidor

Säsongen 2014/2015


Slutpreparerat för denna vinter!

2014-04-20  Kl 12.00  

Igår, söndag 19/4, var sista dagen som konstsnöspåret preparerades denna vinter. I och med det så avslutas skidsäsongen på Nydala konstsnöspår.
Nu har det varma vädret tillsammans med nederbörden gjort att snösträngen på spåret inte längre hänger ihop. Därför går det heller inte att preparera något spår. Därmed är skidsäsongen 2014-15 slut här i Umeå.Tack alla skidåkare, alla snösprutare och alla ni på Umeå fritid som jobbat med spåret denna vinter.
/Gunnar Hedman
för IFK Umeå Skidor

 

 

Konstsnöspåret, 5 km konstsnö nu färdigt!

2014-01-16  Kl 18.00

På torsdag, den 15 januari, blev hela spåret färdiglagt med konstsnö. Kl 13 hade alla snötorn jobbat färdigt för denna vinter och konstsnöanläggningen var nerstängd.
 
Nu har vi gjort snö på hela spårets 5 km.  Egentligen är det t o m lite mer än så då hela långbacken är på dubbel bredd + att vi fått lägga extra på några ställen pga det myckna regnandet.
En del tycker det låter mycket när man säger att det är ca 70 personer som står som bemanning. Vi som är med och jobbar med detta spår vet att vi under kallperioderna får slita väldigt hårt och att varje extra person vi kan få med har betydelse och betyder mer avlastning.
Ni som varit med och gjort snön till detta spår ska känna er stolta och nöjda nu, och försöka få några skidmil i benen också. Inte bara mil av vandrande mellan spruttornen. NI ÄR FANTASTISKA!
TACK, alla ni som bidragit till spåret denna säsong.
Hälsningar
/Gunnar Hedman
IFK Umeå skidor
 

Äntligen är spåret utan möte - nu 4 km!

2014-01-14  Kl 14.00

Efter att spåret allt eftersom blivit längre och längre, med tillägg av den ena slingan efter den andra, så blev spåret i morse klart i "rätt" åkriktning. 
 
Spåret har hela tiden blivit allt längre. Det har dock inneburit att vi på vissa rundor varit tvungen att åka spåret mot normal åkriktning för att förhindra korsande spår och risk för krockar. Sen några dagar tillbaks så blev långbacken färdiglagd med konstsnö och igår kväll kunde Umeå fritid styra ut och pista till den snön. Därmed var det imorse möjligt att för första gången denna vinter dra spåret helt i rätt åkriktning och spåret är nu 4 km långt.
Vi har idag gjort färdigt nästa runda med konstsnö. Den är 700 m lång. Nu saknas bara den sista biten på 300 m som beräknas bli klar under torsdagen. 
 
 

Idag är konstsnöspåret 2,8 km långt - snart 3.3 km! 

2014-12-31  Kl 12.00

Sakta men säkert går den komplexa snötillverkningen framåt. De första 1,4 km tog 6,5 dygn att få till. Nu har vi sprutat snö i ytterligare 6 dygn och har idag den dubbla spårlängden att erbjuda. Dessutom har vi tillverkat snö för att inom kort kunna erbjuda ytterligare 500 m åkning.
 
Alltsedan juldagen har spåret till skjutbanan varit klart och gett en åklängd på ca 2,2 km. Imorse blev också slingan runt berget preparerad och klar för åkning vilket innebär att spåret nu är 2,8 km.
Förutom ovan nämnda spår har vi lagt snö på ytterligare 700 m av spåret varav 500 m är den sk saxbacksslingan. Denna kommer snart att bli åkbar, men bakvägen för att undvika kollisionsrisk. Det innebär att den slingan innehåller en ganska brant och svår utförsbacke med en tvär sväng längst ner. Man väljer själv om man behärskar att åka där och får då ett spår på totalt 3,3 km.
 

 

Nu är spåret runt färdigt - 1,4 km åkning!

2014-12-13  Kl 12.30
I tisdags lyckades vi spruta färdigt runt 1,8 km-slingan. På fredag kväll styrdes snön ut och spåret blev klart.
Tisdag 9/12 bjöd på ytterligare några timmar med kallgrader så att det blev möjligt att göra snö igen. Vi jobbade från kl 10 till midnatt och lyckades då lägga den snö som fattades för att få till hela rundan.
Eftersom det är relativt blöt snö som blivit och med det myckna regnandet så behövde snöhögarna få rinna av ordentligt innan det var möjligt att styra ut och preparera spår av snön. Därför gjordes detta under senare delen av fredagen och vid 19.30 tiden var spåret runt färdigt.
Nu har vi alltså en runda på 1,4 km att erbjuda åkning på, både klassisk och skate. Att det inte är 1,8 km beror på att sträckan från parkeringen ännu inte har någon snö. Där har vi de återstående 2x200 m som vi hoppas kunna slutföra inom kort.
 
 

Snötillverkningen fortgår - men trögt!

2014-12-01  Kl 12.30
Vädergudarna är inte helt med oss. En hel helg med förväntad kyla och ett färdigsprutat 1,8 km-spår slutade i för få minusgrader.
Prognoserna gav förväntningar om att kunna spruta snö från fredag em till måndag morgon. Verkligheten blev att starta på lördag morgon, avsluta på natt mot lördag, det mesta av den tiden i minusgrader som är på gränsen till att det alls blir snö. Sen kom  överraskande minusgraderna tillbaks på riktigt några timmar på söndag kväll. Då hände det lite mer i form av snömängd från kanonerna, men det räckte tyvärr bara till kl 3, natten mot måndag. 
Tyvärr fattas det fortfarande lite grann för att 1,8:an ska vara helt klar.
 
 

Snötillverkningen igång igen!

2014-11-22  Kl 9.30
 
Vid midnatt, natten mot fredag, startades konstsnöanläggningen + kyltorn igång igen.
Målet är att i första hand försöka göra klart den andra halvan av 1,8 km-spåret.
Temperaturen var inte alls så kall som prognoserna hela veckan visat.
Förhoppningen är att med hjälp av kyltornet få så kallt vatten att det ska ge tillräckligt med snö. Tyvärr blev det första dygnet ännu varmare än befarat och det blev inte mycket snö då. Från fredag kväll sjönk ändå kvicksilvret och kvällen och natten har givit hyfsat med snö. För att få till hela slingan skulle vi behöva kunna spruta minst ett dygn till. Vi håller tummarna för att vi ska kunna fortsätta.
 
 

Dags för skidåkning på Nydala konstsnöspår!

Idag torsdag 13 november kl 14 öppnas spåret för åkning säsongen 2014-15.
 
Spåret öppnar två veckor tidigare än förra året och det är den första delen av konstsnöspåret som nu är klar. 
 
IFK Umeås skidsektion har med hjälp av ideella krafter tillverkat snön och därefter
har Umeå Fritid preparerat skidspåret. Det är den första delen av korta spåret som
nu öppnas. Sträckan är 700 m där man vänder och åker samma väg tillbaks. Det är preparerat klassiska spår på ömse sidor om en fristilsyta och total åklängd är
1,4 km.
 
Precis som tidigare är konstsnöspåret avgiftsbelagt hela säsongen. Ett årskort kostar i år 700 kronor och studenter kan köpa årskort för 450 kronor. Dagkort kostar 60 kr. För ungdomar har åkning varit avgiftsfri och fr o m denna säsong gäller detta även för juniorer t.o.m 20 år
 
IFK Umeås skidsektion ansvarar också för snötillverkningen och står även för el-,
underhålls- och reparationskostnader för anläggningen. Umeå Fritid ansvarar för
spårprepareringen.
 

 

Nu har vi börjat spruta snö för vintern 14-15!

2014-11-07

 

På morgonen onsdag den 5 november kl 7 startade årets snötillverkning på Nydala konstsnöspår. Det tog 2 dygn och 4 timmar innan kylan tog slut och vi fick stänga ner på fredag 7/11 kl 11.  
På den tiden hann vi spruta snö på 800 m av 1,8 km-slingan. Detta ska nu rinna av och sedan kommer Umeå fritid och börjar styra ut snön för att kunna göra åkbara spår så snart som möjligt.

Säsongen 2013/2014


Sen snötillverkning är nu till ända!

2013-01-31

 

Snösprutningen återupptogs och avslutades

På morgonen den 22 januari återupptogs snötillverkningen på Nydalaspåren. Ungefär halva spåret återstod att belägga med snö. 9 dygn senare är snötillverkningen avslutad för detta år. På morgonen den 31 januari stängdes
anläggningen ner, dagen innan helgen för årets Vildmannatävlingar.

Många är ni som ställt upp och jobbat för att vi återigen ska ha de bästa förutsättningar för fina spår på Nydala och i Umeå. Ännu denna helg har det inte kommit tillräckligt med snö för att göra skidspår på andra ställen i kommunen.

Tack alla ideélla hjältar som ställt upp och jobbat för att få till vårt fina spår. Tack för ett långvarigt, rekordartat och fantastiskt arbete med snötillverkningen denna milda vinter.

 

Ännu ett dygn av snötillverkning

2013-12-14

En kort kallperiod på ytterligare ett dygn har vi nu försökt nyttja till att spruta mer snö borta vid saxbacksslingan. Tyvärr blev det inte så kallt som utlovat och vi är ännu inte helt klar med den delen.

 

Nydala erbjuder nu ytterligare 1 km skidåkning

2013-12-10

Kylan har avtagit under natten och idag 10 dec kl 06 stängdes snösprutningen av. Vi har sprutat snö sen den 4 dec.
 
En del omflyttningar av torn, lagning av 4-hjuling och en värmebaracktill den bortre delen av spåret är några saker vi hoppas hinna fixa under avbrottet. Sen hoppas vi att kylan återvänder så vi får spruta så mycket som möjligt innan jul. 
  
Skidspåret som nu finns preparerat mäter från och med ikväll ca 2,8 km. Då åker man alltså 1,8 km-spåret + rakan till skjutbanan, runt berget och sen tillbaks. 

 

 

Äntligen dags för skidåkning i Umeå!
2013-11-28

Ikväll, torsdag den 28 november, startar vi skidåkningen i den blivande SM-staden Umeå!

I tisdags hade vi sprutat färdigt de första 750-800 m av spåret på Nydala. Därefter har Umeå fritid jobbat snabbt och effektivt, ja rent av i världsrekordfart, med att styra ut och preparera snön till åkfärdiga spår. Detta innebär att vi redan ikväll kan öppna spåret för åkning. Klassiska spår på var sin sida och en fristilsyta mellan dessa spår. Totalt en sträcka på 1500-1600 m tur och retur. 

Välkomna till fantastiska skidspår i Nydalaterrängen!
Nu fortsätter vi snötillverkningen imorgon för att få till längre spår till oss alla.
 

Fortsatt sprutning!

 2013-11-26
Måndag kl 11 återupptogs snötillverkningen och kunde köras i ett dygn, sen var kylan återigen slut.
Det medförde ändå att hela sträckan från ladan till Beijerskylten efter 800 m var täckt med snö. nu väntar vi bara på att snön ska bli lite torrare så att Umeå Fritid kan börja styra ut och göra spår av vår snö.
 
Anledningen till att vi i år inte sprutar snö på planen ännu är att vi väntar in lågtryckskanoner som kommunen lånar in. De är idealiska för att spruta på mer öppna ytor som startområdet är. 
 

Nu är snösprutningen igång!

2013-11-23  
Onsdag den 20/11 startades snösprutningen för SM-säsongen 2013-14. Temperaturen var kl 14 -3 grader och har sjunkit allt eftersom sen uppstarten. Vid midnatt hade den sjunkit till 10 minusgrader. 

Vi använder alla 13 kanoner som vi i dagsläget har och de har gett bra med snö. De täcker upp hela sträckan från ladan till 1,8 km-spåret viker av. Sprutningen har fortgått bra och det har blivit jämna och fina högar med snö längs spåret.
 
Första sprutperioden pågick i 2,5 dygn och avslutades lördag 23/11 kl 05.00 
 
 
 
 

 Säsongen 2012/2013


 
  

Snötillverkningen avslutad för i år!

2012-12-21

  
Nu har vi satt punkt för tillverkningen av konstsnö för denna säsong.
Igår kväll, torsdag vid midnatt, stängde vi av pumpen och avslutade därmed en rekordlång snösprutningsperiod. 
  
Det har varit en hel del försvårande omständigheter med snösprutningen detta år. Nu är i alla fall spåret belagt med konstsnö och vi kan alla se fram mot ett fint spår att nyttja lagom till de kommande helgerna. För det blir ett fint spår av både hållbar och hög kvalitet, väl värt att åka på.
 
Ett STORT TACK, till er alla som varit med och bidragit till konstsnöspåret på Nydala 2012-2013!
Ni är hjältar allihop.
 
 
Hoppas vi ses i spåret framöver,
/Gunnar Hedman

IFK Umeå Skidor

 
 

1.8km spår klart

 

2012-12-06

Nu är spåret 1.8km, preparerat och klart. Snötillverkningen fortsätter bort mot skjutbanan. 
 
 
NU HAR SPÅRET ÖPPNAT!
2012-12-02
Idag på morgonen öppnades Nydala konstsnöspår för denna säsong!
Det är de första 400 meterna av spåret som hunnit bli färdigpreparerat. Det betyder att vi bjuder på 800 m skidåkning med klassiska spår i båda riktningarna och med en yta för skating i mitten. 
 
Under dagen kommer vi att bli klar med snötillverkningen på hela 1,8 km-spåret. Umeå fritid jobbar allt de kan för att så fort det går styra ut och preparera till spåret runt hela den slingan. Det innebär att spåret kommer att bli längre för var dag som kommer nu.
 
Välkomna till riktigt fina skidspår på Nydala!
 
 
 
Nu är det dags igen!
2012-11-29
Igår morse startade Henrik upp de nya kanonerna på planen. Dessa gick under dagen då temperaturen låg på ett par minusgrader.
Från kvällen startade vi upp sprutningen på den övre slingan igen. 
 
Tyvärr har det tinat ganska mycket av den snö vi la tidigare så vi måste komplettera den snömängd som redan är lagd.
Temperaturen väntas inte bli så kall de första dagarna men till helgen kommer den att sjunka ytterligare och då kan det bli riktigt kallt så småningom.
Vi förväntar oss att kunna spruta i minst en vecka som det nu ser ut. Prognoserna visar kallt så länge det går att överblicka så vi får se hur länge vi kan fortsätta spruta. Det kan bli en arbetssam period framöver ;)
 
 
 
Trögt med snötillverkningen
2012-11-10
Den riktiga kylan verkar inte vilja infinna sig här i Umeå ännu.
Nu har vi lyckats ta vara på ytterligare ett par kalla nätter, den 6/11 och den 9/11, men totalt har vi bara sprutat ca 2,5 dygn. Vi skulle behöva åtminstone ett dygn till med rejäl kyla för att bli färdiga med de första 900 meterna av 1,8 km-spåret.
Så fort temperaturen sjunker tillräckligt kommer vi att vara ute och fortsätta snötillverkningen för att Umeås skidåkare ska få göra sin efterlängtade skiddebut. 
 
 
Snökanonerna startades
2012-10-29
Nu har snötillverkningen startat på Nydala konstsnöspår. På söndag eftermiddag 28/10 startades snökanonerna för första gången denna vinter. Det är mer än 1 månad tidigare än föregående vinter.
 

Snötillverkningen pågick till lunchtid idag måndag. Vi behöver ca minus 5 grader för att kunna spruta snö. Nu ser det ut att bli plusgrader resten av veckan. Snön som vi nu tillverkat är inte bortkastad utan håller bra både mot plusgrader och regn. Vi hoppas nu bara att kylan inte dröjer för länge.

 

 
 

 Säsongen 2011/2012


 

 

  

Färdigsprutat för denna säsong! 

2012-01-10

Idag på eftermiddagen stängdes de sista spruttornen ner. Nu är det färdigsprutat med snö för denna vinter.

 

Det har varit ett rekorddåligt år med kyla denna vinter. När det dessutom kommit så pass mycket natursnö som både försvårar sprutningen och samtidigt inte gör behovet av konstsnö lika påtagligt, så avslutar vi nu sprutningen. Vi har kunnat spruta snö i knappt 10 dygn och tillverkat snö på en sträcka av knappt 4 km. Det är ändå ett resultat  som vi får vara nöjda med utifrån de väderförutsättningar som varit.

 

Vi tackar alla er som varit med och bidragit till detta spårs tillkomst. Vi kommer att ha ett spår med hög kvalitet och som kommer att hålla längre fram i vår än om det bara varit natursnö.

 

 

Snö på hela 1,8:an! 

2011-12-25 kl 19.00

Nu har vi kunnat spruta ytterligare snö på konstsnöspåret. På torsdagskvällen den 22/12 tog kylan slut och snösprutningen avslutades återigen. Kl 21 började vi stänga ner och nu blir det julledigt till kylan tillåter oss att återuppta snösprutningen igen. 

 

Den här gången kunde vi tillverka snö i drygt ett dygn och nu är hela 1,8 km-spåret klart + nästan hela rakan bort till skjutbanan. Umeå fritid skulle preparera 1,8:an så att vi nu har en rundslinga att åka på under julhelgen. Därefter fortsätter de med att preparera resten av den snö som är tillverkad. 

 

 

Dags för skidåkning på Nydala! 

2011-12-14

 

Ikväll är det officiell öppning av Nydala konstsnöspår 2011-2012.

 

Nära 800 meter av spåret har preparerats för både skate och klassisk

skidåkning. Man får åka och vända, och den totala åklängden ikväll är ca 1580 meter. Umeå fritid sköter om spårprepareringen och de jobbar vidare med det så åklängden kommer att utökas för varje dag.

Så snart det blir tillräckligt kallt kommer vi att återuppta tillverkningen av konstsnö. Då gör vi först färdigt 1,8 km-spåret samtidigt som vi går vidare med resten av konstsnöspåret.

 

 

Ännu mer konstsnö på spåret

2011-12-13 12:00

 Nu har vi haft ytterligare 1,5 dygn med kyla. På söndagmorgonen kl 6 startade vi upp snötillverkningen för andra gången denna vinter. Sen har vi haft två dagar och en natt med gynnsam temperatur för att tillverka snö. Kl 17 på måndag var det slut på kylan för denna gång och sprutningen avslutades.På denna korta tid har vi ändå lyckats fylla större delen av 1,8 km-spåret med konstsnö. Idag på morgonen började Umeå Fritid att styra ut snön för att så fort som möjligt preparera och göra fina spår. Vi återkommer när spåret är klart att åka börja på.

 

 

Tillfälligt avbrott i snötillverkningen

2011-12-07 23:50

Ikväll kl 22.30 stängde vi ner sprutningen för den här gången. Temperaturen var uppe på -1-2 grader och det blev mest vatten från spruttornen. De dryga 2 dygn som vi sprutat har ändå gett förhållandevis bra med snö och det fattas nu inte mycket innan de första 900 meterna av spåret är klart.

 

 

ÄNTLIGEN!!

2011-12-06 09:42

Nu är konstsnötillverkningen igång för första gången denna vinter. Strax före kl 17 igår var anläggningen med alla sina 13 snökanoner igång och började tillverka snö.

Nu kan alla i Umeå som längtar efter skidspår börja hoppas att det ska bli skidåkning även denna vinter. Vi hade -6 grader uppe vid Nydala och nästan 0-gradigt vatten in från sjön via kyltornet vilket innebar ganska bra förutsättningar för snötillverkningen. Nu hoppas vi att kylan håller i sig så vi kan hålla snösprutandet igång så länge som möjligt. Målet är i första hand att få till en åkbar slinga på 1,8 km-spåret. För det behöver vi ca 5 dygn av kyla. Därefter går vi vidare med resten av spåret. 

 


Säsongen 2010/2011


 

Hela konstsnöspåret klart!

2010-12-01  12:00

Nu är hela konstsnöspåret klart. Idag vid halvelvatiden var våra eminenta spårkörare färdiga med att styra till och preparera den sista delen av konstsnöspåret. Nu finns det ett spår på 5 km att åka på med konstsnö av högsta kvalitet och med lång hållbarhet. Om man åker extrabacken vid YIT-kröken så blir det en total åksträcka på ca 5,4 km.

 

Återigen ett stort tack till alla hjältar som bidragit till att detta spår nu är klart.

TACK!

    

5 km konstsnö klart!

2010-11-29 08:55

Igår kväll, kl 22.00, stängdes konstsnöanläggningen av för denna säsong. Nu är hela 5 km-spåret på Nydala belagt med konstsnö.

 

Tack alla medhjälpare. Ni har gjort en heroisk insats under de tre veckor som gått sedan vi kunde börja spruta snö. Det har varit ett intensivt och mödosamt jobb dygnet runt för att få till detta spår. Men nu är det klart.

 

Nu har Umeå Fritid en hel del jobb med att styra ut och preparera den snö som lagts. När det är klart så har vi 5,4 km finfina spår att erbjuda skidåkning på.

 

 

 

3,4 km att åka på

2010-11-23    12:00

Idag har spåret preparerats runt berget vid skjutbanan. Om man åker 1,8:an och viker av bort till skjutbanan och runt berget blir åklängden ca 3,4 km.

 

Vi jobbar vidare med tillverkningen av snö runt resterande del av 5 km-spåret och hoppas kunna slutföra snösprutningen i slutet av denna månad.

 

 

1.8 km färdigpreparerat

2010-11-18    17:00 

Nu är 1.8km slingan preparerad för både klassisk och fri stil. Dessutom har man börjat preparera spår efter raksträckan mot skjutbanan. Det innebär att den totala åksträckan nu i kväll är ca 2,2 km. Snötillverkningen fortsätter samtidigt och inom kort kommer det att finnas mer spår att åka på.

 

 

1,8:an fylld med snö
2010-11-16    20:50

Nu är hela 1,8 km-slingan färdigsprutad. Under dagen har snökanonerna flyttats vidare till sträckan mot skjutbanan och vid dubbelbackarna. I kväll flyttas de sista kanonerna bort från 1,8:an.
Temperaturen ser bra ut åtminstone ett dygn till och vi kör på så länge det går.

 

 

Uppstart igen

2010-11-15    15:00

Mitt på dagen vid, 12-tiden idag, återupptog vi snötillverkningen.
Hur länge vi kan hålla igång snösprutningen denna gång återstår att se men enligt nuvarande prognoser minst ett par dygn, förhoppningsvis längre. 
  
  
Snabbt stopp

2010-11-14    17:00

Ni har vi stängt snötillverkningen igen. Kl 16 idag gav vi upp. Då hade det mest blivit vatten i flera timmar. Kanske kommer kylan åter redan imorgon måndag.
 
 
Nu sprutar vi igen

2010-11-14    12:00

Kl 04.00 på söndagsmorgonen startades snökanonerna upp igen. Hur länge vi kommer att kunna spruta denna gång känns lite osäkert då väderprognoserna varierar väldigt mycket.
 
 

Nydala konstsnöspår öppnar!

2010-11-12    13:13

Idag fredag 12 november öppnar konstsnöspåret för längdskidåkning 2010-2011. Spåret öppnar nästan fyra veckor tidigare än förra året och det är den första delen av konstsnöspåret som nu är klar.

Nytt för i år är ett årskort för studenter.

 

 

 

Snökanonerna avstängda

2010-11-10    8:15

Vid midnatt stängdes snökanonerna för denna gång. Sprutningen har gått bra under den korta period det varit kallt. Vi hoppas att spåret kan prepareras så snart som möjligt, så får vi en sträcka att åka på. Vi hoppas även på mer kyla, så att vi kan fortsätta att spruta snö.

 

 

Snökanonerna på Nydala igång

2010-11-08 08:49

Nu har snötillverkningen startat på Nydala konstsnöspår. Vid 19-tiden igår ikväll var de 13 snökanonerna vid konstsnöanläggningen i full gång. Det är fyra dagar tidigare än förra årets snötillverkning kunde börja.

 

Enligt de senaste väderprognoserna håller kylan i sig till på tisdag. Snötillverkningen kommer att pågå så länge temperaturen håller sig under minus 5 grader.  Det färdiga konstsnöspåret vid Nydala blir totalt 5 km långt och i det första skedet prioriteras att få till den korta slingan på 1,8 km. IFK Umeås skidsektion ansvarar för anläggningen som sköts helt på ideell basis.

 

 
 

 


Säsongen2009/2010


 

Sista prepareringen för denna säsong

 

2010-05-08

Spåret preparerades idag för sista gången denna säsong

 

Hela spåret klart!

 

2010-01-25

Nu är hela konstsnöspåret färdigpreparerat vilket ger en total åklängd på ca 5.4 km inklusive extraslingor och extrabacken mellan Swerock och YIT-skyltarna.

 

Vi vill tacka alla tappra snösprutare som varit med och jobbat för att vi ska få till ett spår som håller i alla väder och dessutom håller hög klass på snön.

Tack!

 

 

Större delen av spåret klart

2010-01-22

Nu är nästan hela spåret klart. En sträcka på 4.5 km är preparerad och klar.

 

Färdigsprutat!

2010-01-17

Igår, lördag den 16/1, stängde vi ner snötillverkningen för den här säsongen. Nu är hela 5 km-spåret belagt med konstsnö.

 

1.8 km slingan klar!

2009-12-17 16:45
Nu är den första slingan på 1.8km klar. Kylan verkar hålla i sig ytterligare några dagar, så vi sprutar så länge det går, dag och natt!
 
Mer och ihållande kyla på gång!

2009-12-13

Igår, på söndag eftermiddag, startades snösprutningen upp för tredje gången denna vinter. Första gången räckte kylan i 15 timmar och andra gången i 3,5 dygn. Nu ser det äntligen ut att bli en kallperiod som inte bara räcker ett par dagar. Enligt väderprognosen väntas kallare väder åtminstone en dryg vecka. Vi hoppas på rejäla minusgrader så det blir bra med snö under den period vi nu har framför oss.

 
Dags för skidåkning i Umeå!

2009-12-08

Ikväll, tisdag 8 december, öppnas den första kilometern av konstsnöspåret för skidåkning. En förändring i år är att åkkort kommer att behövas under hela skidsäsongen.

Umeå Fritid jobbar just nu med att styra ut den snö som tillverkades
under förra veckans kalla dygn och förhoppningen är att de ska hinna
preparera hela den sträcka som nu är täckt med snö. Det innebär att
när spåret öppnar blir det åkning i två riktningar på de första
900 meterna av 1.8 km-spåret. Total åklängd blir alltså 1,8 km.~  

 

 

Konstsnöspåret öppnar nästa vecka

2009-12-04 13:58

Nu är första halvan av 1.8km slingan sprutad, (upp till Beijer kröken). Vi har även sprutat en del av stadionområdet . Nu stiger temperaturen allt eftersom och därför stänger vi ner sprutningen under fredag eftermiddag.

Preparering av spåren kommer att påbörjas efter helgen och beräknad öppning av spåret blir på tisdag. 

 

Nu sprutar vi snö igen!

2009-12-01

Kl 10 i förmiddags startades pumpen och kanonerna började för andra gången denna sena höst att sprida den så efterlängtade vita snön längs Nydalaspåret. Prognoserna visar kallt i ett par dygn men förhoppningen är att det håller ännu längre. 

 

Slut på kylan...

2009-11-12 09:30 

 Eftersom kylan inte höll i sig var vi tvungna att stänga av tornen för denna gång. Vi hoppas på mer kyla så vi får starta igång snart igen. 

 

Snösprutning

2009-11-11 17:00

 Nu är temperaturen minus 4-5 grader på Nydala och snökanonerna startas för första gången denna säsong. Vi kör snökanonerna så länge kylan håller i sig. Mer info kommer...                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               Skidsäsongen 2008-2009

 

Spåret är klart!

2009-01-15

 

Nu är alla 5 km på konstsnöspåret klart, både vad gäller snösprutningen och prepareringen av spåren.

Den 5 januari, på morgonen, avslutades snösprutningen för denna säsong. Då var alla 5 km på spåret färdigsprutade. Alltså hela spåret med alla extraslingor och stadionområdet.
Det gick fort på slutet med sprutningen tack vare en helg med kallgrader på ner mot -17-18 grader. Detta innebar att det var en hel del jobb för Umeå Fritid som sköter prepareringen. Den 14 januari var i alla fall hela spåret färdigpreparerat.
Det står 5 km på kommunens prepareringsinformation men åker man även den nya backen uppför med utförslöpan igen så blir spåret ca 400 m längre. Den slingan är även tänkt att kunna användas som intervallslinga.

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som varit med och bidragit till att alla spår på Nydala konstsnöspår nu är klar. TACK!


Skidförvaring

2008-12-22

Nu finns det ett låsbart utrymme i samma lokaler som vallautrymmet.

Alla som köpt låskort kan använda detta utrymme för skidförvaring. Kontakta IFK Umeås kansli och uppge kortnummer så får ni koden till låset.

Spåret är nu 4,5 km!

2008-12-22

Nu finns en sträcka på 4,5km preparerad för klassisk åkning och skate.  


Spåret är nu 3 km!

2008-12-02 kl 15.50

Slingan runt berget vid skjutbanan blev klar idag på förmiddagen.  Det betyder att längden på konstsnöspåret nu är 3 km, med spår för både skating och klassisk åkning.  


Färdigsprutat runt berget!

2008-11-30  kl 12.00

 

Ytterligare förlängning av spåret på gång!

På kvällen den 29 nov, efter ytterligare ett kallt dygn, stängde vi ner snötillverkningen igen. Det innebär att hela slingan på ca 700 m runt berget vid skjutbanan är klar.  Nu är det bara att vänta tills de eminenta spårkillarna på Umeå Fritid har preparerat rundan färdigt. Då borde vi ha ett spår på drygt 3 km att erbjuda alla skidåkare i Umeå med omnejd. 

2,4 km på Nydala

2008-11-26  kl 12.19

 

Nu är en sträcka på 2,4km preparerad för klassisk och skate.

Nu på eftermiddagen startar vi upp snötillverkningen igen och fortsätter att fylla på bla runt berget vid skjutbanan mm.  

1,8km på Nydala

2008-11-25 15:39

 

Nu är en slinga på 1,8km preparerad för klassisk och skate.


Ytterligare 5 dygns snötillverkning till ända

2008-11-23   kl 23.00

Nu har snösprutningen varit igång sen onsdag den 19/11 kl 11.00 och den kommer att avbrytas nu vid midnatt, natten mot måndag den 24/11.

Det har definitivt inte varit enkelt och utan problem. Vi har haft stopp, avbrott och begränsningar i snötillverkningen ffa pga frysningar. De sista två dygnen har det gått mycket gasol för att värma upp både ledningar, kanoner och rör. Sen hade vi en frysning av ledningen på lördag förmiddag som lett till att vi fått byta ut sönderfrusna rör på en sträcka av ca 150 m.
Vi har i alla fall hunnit spruta färdigt hela 1,8 km-slingan + raksträckan bort mot skjutbanan. Sen är även ung. halva slingan runt berget vid skjutbanan klar.
De senaste fem dygnen har krävt ordentliga arbetsinsatser på många håll och när nu vindarna börjar vina och temperaturen stiger ngt så lägger vi ner sprutandet ett tag. Vi försöker vila upp oss och under tiden har vi även en hel del rep och underhåll att ta tag i. Har du möjlighet att hjälpa till med lite underhållsarbete den närmaste veckan så kan du kontakta Gunnar (se ovan). 

 Konstsnöspåret på Nydala öppnar för säsongen!

2008-11-20   kl 19.00

Idag öppnades de första 900 m av konstsnöspåret. Om allt går bra med snötillverkning och spårpreparering hoppas vi kunna öppna hela konstsnöspårets 1,8km-slinga inom kort. Konstsnöspåret bjuder även på tre nyheter i år.

Spåret på Nydala är nu utbyggt så att den långa utförsbacken mitt på spåret även kommer att kunna åkas uppför. Breddningen av spåret innebär att när man åkt backen utför kan man runda längst ner och få en ordentlig uppförsbacke med fin diagonalåkning som extra träning. Dessutom går backen att använda som intervallslinga upp och ner.
En ytterligare nyhet är att det byggts upp en sekretariatsbyggnad vid startområdet. Det kommer att underlätta för tävlingsverksamhet på Nydala. På baksidan av byggnaden kommer det att finnas en bänk med vallaprofil för de som behöver valla sina skidor. Dessutom innehåller byggnaden ett uppvärmt valla-utrymme för de som löser VIP-kort. Där kommer även finnas möjlighet att förvara skidor i ett låsbart utrymme.
Den tredje nyheten för spåret är att kommunen arbetat fram ett tidtagnings-system för alla som vill ha koll på sin träningsrunda. Man köper ett chip som man tar på sig inför skidåkningen och en avläsare vid röda ladan registrerar varje varv som åkaren gör. Sen kan man i lugn och ro därhemma studera sina varvtider.

Ange alt-text här.

Snösprutning igen

2008-11-20   kl 09.00
Nu har vi återigen startat upp snökanonerna på Nydala! Den 19/11 vid elva-tiden startade vi kanonerna och de går fortfarande för fullt. Om allt går enligt planera så kanske 1,8km-slingan kan vara färdigsprutad till helgen. 

Skidpremiären närmar sig!

2008-11-18   kl 12.00 

Nu är de första 900 meterna på 1,8 km-slingan täckta med snö. Vi stängde ner snökanonerna på måndag kl 18.00 då temperaturen var nere på 0 grader.

 

Idag har Umeå fritid börjat preparera snöhögarna och någon gång på torsdag kan det vara dags att öppna spåret för skidåkning. Då blir det i så fall 900 m med åkning fram och tillbaka.
Sen verkar kylan vara på väg tillbaka och senast torsdag morgon räknar vi med att återuppta snötillverkningen på resterande delen av 1,8 km spåret.

Fortsatt snötillverkning

2008-11-16   kl 07.15 

 

Nu är snökanonerna igång igen.

Kl 00.30 natten mot söndag började vi spruta snö för andra gången denna höst. Vi hoppas kunna hålla på till måndag kväll då kylan återigen försvinner ett par dygn. Sen hoppas vi kunna fortsätta snötillverkningen på spåret från torsdag/fredag då kylan enligt prognoserna ska slå till ordentligt.

Snökanonerna startade!

2008-11-03 08:29
  
Vi har nu kört snökanonerna på Nydalaspåret i bra precis ett dygn. Kl 8.30 på lördag morgon började vi öppna kranarna till snökanonerna. Sedan har kanonerna alltså gått i ett dygn. Kl 9.00 på söndag morgon stängde vi ner pga för varm temperatur.

Första prioritet vid snötillverkningen är att få till den lilla slingan på elljusspåret som är 1,8 km. Det tar totalt ca 5 dygn av snösprutning för att täcka den sträckan med snö. Det första dygnet har gått väldigt bra med idealtemperatur på mellan -5 - -10 grader och dessutom vindstilla. Detta har medfört att det mesta av de första 900m av 1,8 km-spåret nu är klar. Det är dock inte läge att börja preparera något spår innan vi lyckats fylla de luckor som återstår mellan snöhögarna.

Uppdaterad: 2017-05-03 13:30
Skribent: IFK Umeå

Postadress:
IFK Umeå - Skidor
Hyggesvägen 19
90346 Umeå

Kontakt:
Tel: 090-773708
E-post: This is a mailto link

Se all info